Дамаська сталь була названа на честь сирійського міста Дамаск, яке довгий час було найбільшим центром виробництва металопродукції. Перша згадка про Дамаск датується 1200 роком до нашої ери. У той час єдиним способом його виготовлення була ковка. Ковалі Сходу були кращими у своїй справі, саме звідти ковальство почало свій шлях, а потім поширилося в Європу і Азію. Сьогодні технологія виготовлення використовується повсюдно і користується великим попитом.
Популярність дамаської сталі забезпечувалася якістю металу, який ідеально підходив для створення ножів, клинків і шабель.
Характеристики
Багато хто задається питанням, що таке дамаська ножова сталь і чому вона така популярна. Його відмінна риса полягає в способі виготовлення - чергування шарів. В процесі виробництва використовується один шар з високим вмістом вуглецю, а другий з низьким вмістом вуглецю. Високий рівень вуглецю надає виробу гостроти, а низький рівень – міцності. Грамотне дотримання пропорцій і послідовності етапів робить булатну різання предметів неймовірно гострим, міцним і довговічним. Не варто забувати і про фірмовий малюнок з дамаської сталі на ножі.
Твердість продукту визначається за шкалою Роквелла. На самому клинку можна побачити абревіатуру HRC. Чим вище цифра, тим міцніше і довговічніше метал на виробі. Наприклад, твердість китайських екземплярів становить 40 HRC, а самурайських клинків - 65 HRC. Показник якісної дамаської сталі буде знаходитися на рівні 60-65 HRC.

шаруватий Дамаск
Шаруватий тип є найбільш поширеним і простим у виготовленні. До цього типу в основному відносяться ножі. Для їх створення використовується від 40 до 120 шарів сталі. Кількість шарів безпосередньо впливає на малюнок клинка, в сплаві вони розташовуються паралельно виробу. Так виходить візерунок з рівновіддалених ліній. До шаруватого типу дамаської сталі відносяться і знамениті японські катани, з їх прямим малюнком у леза.
Мозаїка Дамаск
Малюнок на полотні мозаїки формується на основі різних видів металу. В процесі виготовлення використовується прес для рівномірної обробки. Візерунки складаються з алмазних профілів, які щільно підігнані один до одного для кращого зварювання. Після зварювання сталевий пакет розрізається на невеликі пластини по 30 мм з мозаїчним малюнком. Ці пластини потім використовуються для виготовлення лопаток з особливим мозаїчним малюнком.
Головними «недоліками» мозаїки з дамаску є низька міцність і низькі ріжучі властивості.
Торсіон Дамаск
Особливістю торсіонного типу є кручений малюнок на ножі, який виходить завдяки прямокутним стрижням. Вони нагріваються, а потім простягаються в брусок, закручений навколо осі сталевого пакета. На виході виходить візерунок з гвинтовими лініями, які нахилені навколо осі виробу. Торсіонний дамаск є найскладнішим у виготовленні видом, так як в процесі кування сталеві прутки можуть скручуватися, що призводить до їх деформації і розриву.
Робити вибір на тому чи іншому виді дамаського ножа необхідно з урахуванням багатьох факторів, але це вже справа смаку.
Способи обробки і технології виробництва сталевих ножів

Унікальність малюнка, складність виробництва і властивості готового виробу формують високу ціну на нього.
Ще одним мінусом є те, що через вуглецевий склад лезо схильне до корозії. Щоб він прослужив довше, краще зберігати його в масляній рідині.
Особливості експлуатації
Вироби з дамаської сталі погано переносять вологе і кисле середовище (яблука, лимони, апельсини і т.д.) і швидше зношуються в польових умовах. Необережне використання може стерти малюнок і пошкодити травлення леза. Після використання ніж потрібно відразу ж вимити і висушити м'якою ганчіркою. Також бажано після використання обробити ніж воском.
Як доглядати за ножами з дамаської сталі
Вироби з дамаської сталі використовуються в багатьох сферах: в побуті, на полюванні або в складі колекції. З якою б метою вони не використовувалися, важливо знати, як доглядати за ножем з дамаської сталі.
Основні правила:
Популярність дамаської сталі забезпечувалася якістю металу, який ідеально підходив для створення ножів, клинків і шабель.
Характеристики
Багато хто задається питанням, що таке дамаська ножова сталь і чому вона така популярна. Його відмінна риса полягає в способі виготовлення - чергування шарів. В процесі виробництва використовується один шар з високим вмістом вуглецю, а другий з низьким вмістом вуглецю. Високий рівень вуглецю надає виробу гостроти, а низький рівень – міцності. Грамотне дотримання пропорцій і послідовності етапів робить булатну різання предметів неймовірно гострим, міцним і довговічним. Не варто забувати і про фірмовий малюнок з дамаської сталі на ножі.
Твердість продукту визначається за шкалою Роквелла. На самому клинку можна побачити абревіатуру HRC. Чим вище цифра, тим міцніше і довговічніше метал на виробі. Наприклад, твердість китайських екземплярів становить 40 HRC, а самурайських клинків - 65 HRC. Показник якісної дамаської сталі буде знаходитися на рівні 60-65 HRC.

Розрізняють 3 основних види Дамаска: шаруваті, мозаїчні і торсіонні.
Процес кування дає можливість отримувати метал з багатошаровою структурою з різним складом. Чим більше малюнок на клинку, тим менше шарів використовувалося в куванні. Від кількості шарів буде залежати міцність сталі: більше шарів, вище міцність. Однак складний візерунок у вигляді зигзагів або хвиль тільки погіршить роботу клинка. Інструмент з тонкими і прямими лініями є більш якісним виробом з більш тривалим терміном служби. Щоб зрозуміти, як виготовляють ножі з дамаської сталі, потрібно розглянути її види.шаруватий Дамаск
Шаруватий тип є найбільш поширеним і простим у виготовленні. До цього типу в основному відносяться ножі. Для їх створення використовується від 40 до 120 шарів сталі. Кількість шарів безпосередньо впливає на малюнок клинка, в сплаві вони розташовуються паралельно виробу. Так виходить візерунок з рівновіддалених ліній. До шаруватого типу дамаської сталі відносяться і знамениті японські катани, з їх прямим малюнком у леза.
Мозаїка Дамаск
Малюнок на полотні мозаїки формується на основі різних видів металу. В процесі виготовлення використовується прес для рівномірної обробки. Візерунки складаються з алмазних профілів, які щільно підігнані один до одного для кращого зварювання. Після зварювання сталевий пакет розрізається на невеликі пластини по 30 мм з мозаїчним малюнком. Ці пластини потім використовуються для виготовлення лопаток з особливим мозаїчним малюнком.
Головними «недоліками» мозаїки з дамаску є низька міцність і низькі ріжучі властивості.
Торсіон Дамаск
Особливістю торсіонного типу є кручений малюнок на ножі, який виходить завдяки прямокутним стрижням. Вони нагріваються, а потім простягаються в брусок, закручений навколо осі сталевого пакета. На виході виходить візерунок з гвинтовими лініями, які нахилені навколо осі виробу. Торсіонний дамаск є найскладнішим у виготовленні видом, так як в процесі кування сталеві прутки можуть скручуватися, що призводить до їх деформації і розриву.
Робити вибір на тому чи іншому виді дамаського ножа необхідно з урахуванням багатьох факторів, але це вже справа смаку.
Способи обробки і технології виробництва сталевих ножів

Обробка рафінованої сталі
Для обробки необхідний монолітний блок. Сталь очищається від домішок і шлаків, а вуглець рівномірно розподіляється в заготівлі. За рахунок загартування виходять високоякісні ножі. Метод був популярний аж до 18 століття.
Спосіб зварювання
Метали з різним вмістом вуглецю сплавляються в одне ціле. Результатом є гнучкі та міцні леза, які вбирають у себе переваги обох типів заліза.
Булат
Вона поділяється на два види:
– тигельний булат (метал довго кип'ятять в тиглі, потім сплав охолоджують і кують кування);
– лита булатна сталь (леза виробляються в процесі тривалої плавки металів з високим і низьким вмістом вуглецю, зазвичай в суміш додають легуючі елементи для поліпшення механічних властивостей виробу).
Для обробки необхідний монолітний блок. Сталь очищається від домішок і шлаків, а вуглець рівномірно розподіляється в заготівлі. За рахунок загартування виходять високоякісні ножі. Метод був популярний аж до 18 століття.
Спосіб зварювання
Метали з різним вмістом вуглецю сплавляються в одне ціле. Результатом є гнучкі та міцні леза, які вбирають у себе переваги обох типів заліза.
Булат
Вона поділяється на два види:
– тигельний булат (метал довго кип'ятять в тиглі, потім сплав охолоджують і кують кування);
– лита булатна сталь (леза виробляються в процесі тривалої плавки металів з високим і низьким вмістом вуглецю, зазвичай в суміш додають легуючі елементи для поліпшення механічних властивостей виробу).
Як перевірити на якість
Питання про те, як перевірити ніж з дамаської сталі, вкрай складний. Визначити «на око», з якої сталі виготовлено виріб, практично неможливо. Єдиним перевіреним способом є перевірка ножа в роботі.
Після роботи з ножем для різьблення на лезі зі справжнього дамаска повинні з'явитися невеликі насічки. Це пов'язано з тим, що один метал зберігає свою твердість, а м'який піддається екструдації.
Також на краю леза повинні з'явитися блискучі ділянки. Це особливість матеріалу, а не ознака притуплення виробу.
Достоїнства і недоліки
Дамаські ножі користуються популярністю завдяки гострому і в той же час міцному лезу. Лезами легко обробляють кістки. Залежно від використовуваної технології виготовлення, клинку можуть надаватися різні властивості. Наприклад, метод рафінування позбавляє метал від шлаків і домішок, а вуглець розподіляється рівномірно по всьому виробу. Під час зварювання куються метали з різним рівнем вуглецю, завдяки чому готовий виріб поєднує в собі корисні властивості плавлених матеріалів.
Крім того, кожен клинок з дамаської сталі має унікальний малюнок. Тому такі ножі мають колекційну цінність і підходять для подарунка.
Після роботи з ножем для різьблення на лезі зі справжнього дамаска повинні з'явитися невеликі насічки. Це пов'язано з тим, що один метал зберігає свою твердість, а м'який піддається екструдації.
Також на краю леза повинні з'явитися блискучі ділянки. Це особливість матеріалу, а не ознака притуплення виробу.
Достоїнства і недоліки
Дамаські ножі користуються популярністю завдяки гострому і в той же час міцному лезу. Лезами легко обробляють кістки. Залежно від використовуваної технології виготовлення, клинку можуть надаватися різні властивості. Наприклад, метод рафінування позбавляє метал від шлаків і домішок, а вуглець розподіляється рівномірно по всьому виробу. Під час зварювання куються метали з різним рівнем вуглецю, завдяки чому готовий виріб поєднує в собі корисні властивості плавлених матеріалів.
Крім того, кожен клинок з дамаської сталі має унікальний малюнок. Тому такі ножі мають колекційну цінність і підходять для подарунка.

Унікальність малюнка, складність виробництва і властивості готового виробу формують високу ціну на нього.
Ще одним мінусом є те, що через вуглецевий склад лезо схильне до корозії. Щоб він прослужив довше, краще зберігати його в масляній рідині.
Особливості експлуатації
Вироби з дамаської сталі погано переносять вологе і кисле середовище (яблука, лимони, апельсини і т.д.) і швидше зношуються в польових умовах. Необережне використання може стерти малюнок і пошкодити травлення леза. Після використання ніж потрібно відразу ж вимити і висушити м'якою ганчіркою. Також бажано після використання обробити ніж воском.
Як доглядати за ножами з дамаської сталі
Вироби з дамаської сталі використовуються в багатьох сферах: в побуті, на полюванні або в складі колекції. З якою б метою вони не використовувалися, важливо знати, як доглядати за ножем з дамаської сталі.
Основні правила:
- Як зберігати
Зберігати його слід в сухому приміщенні, так як вологість згубно впливає на дамаск.
Бажано зберігати в м'якому чохлі або коробці.
Бажано зберігати в м'якому чохлі або коробці.
- Як заточити ніж з дамаської сталі
Перед заточуванням потрібно перевірити ніж на деформацію. Якщо заточити виріб з пошкодженнями, лезо швидко затупиться.
При заточуванні стежте за шарами металу, адже якщо зігнути м'який шар на твердий, то і лезо затупиться.
Заточка повинна проводитися виключно ручним методом, без застосування автоматичних пристроїв.
Заточка повинна проводитися плавними рухами, різкі рухи скоротять термін служби.
Заточувати потрібно під кутом в 45 градусів.
Тиск під час заточування має бути мінімальним.

При заточуванні стежте за шарами металу, адже якщо зігнути м'який шар на твердий, то і лезо затупиться.
Заточка повинна проводитися виключно ручним методом, без застосування автоматичних пристроїв.
Заточка повинна проводитися плавними рухами, різкі рухи скоротять термін служби.
Заточувати потрібно під кутом в 45 градусів.
Тиск під час заточування має бути мінімальним.

Коментарі